Unlu gıdalarda kullanılan bu ürüne dikkat: Türkiye’de yasak!

Unlu gıdalarda ve tahıl ürünlerinde beyazlatıcı ve hamur yapısını güçlendirici olarak kullanılan azodikarbonamid (E927a) hakkında önemli açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Sinem Erdin, gıda katkı maddelerinin kullanım dozlarının deneysel çalışmalarla sağlığa zarar vermeyecek şekilde belirlendiğine dikkat çekti.

Erdin, “Gıda katkı maddeleri, gıdalara uygulanan ısıl işlemler ve insan metabolizmasındaki enzimatik faaliyetler sonucu farklı bileşiklere dönüşebilir” dedi.

BÖBREK VE KARACİĞER FONKSİYONLARINA ZARAR VEREBİLİR

Azodikarbonamitin dönüşüm sürecinde ortaya çıkan semicarbazide (SEM) adlı bileşiğin toksik etkilerine değinen Erdin, “Hayvan çalışmalarında, tümör büyütücü etkisi olduğu görülmüş. 2020’de Nijerya’da yapılan bir çalışmada ise farelerde böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesi ve Kodeks Alimentarius bu maddenin kullanımına sıcak bakmıyor” ifadelerini kullandı.

BAZI ÜLKELERDE KULLANIMI SERBEST

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve onun regülasyonlarını benimseyen ülkelerin azodikarbonamid hakkında farklı bir görüş benimsediğini belirten Erdin, “FDA, bu maddenin insanlar tarafından alınan dozlarının hayvan çalışmalarındaki dozlarla kıyaslandığında çok düşük olduğunu ve mevcut araştırmaların yetersiz olduğunu savunarak kullanımına izin veriyor. Bu nedenle Amerika, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde kullanılabiliyor” dedi.

TÜRKİYE’DE YASAK, ANCAK MARUZİYET DEVAM EDİYOR

Azodikarbonamid Türkiye’de yasak olsa da ithal ürünler ve fast food zincirleri aracılığıyla bu maddeye maruz kalınabileceğini belirten Erdin, tüketicileri etiket bilgilerini dikkatlice okumaları konusunda uyardı:

“İthal ürünlerin etiketlerinde ‘ADA’ veya E927a kodu yer alıyorsa, bu katkı maddesinin kullanıldığı anlaşılabilir. Ayrıca yurt dışına seyahat eden kişiler de bu tür gıdalara dikkat etmelidir.”

FAST FOOD TÜKETİMİNDE DAHA BÜYÜK TEHLİKELER VAR

Fast food ürünlerindeki katkı maddelerinden endişe edilmesi gerektiğini ancak asıl önceliğin trans yağ, doymuş yağ, şeker ve tuz içeriğine verilmesi gerektiğini belirten Erdin, “Fast food ürünlerinin yüksek yağ, şeker ve tuz içeriği; diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların yanı sıra bazı kanser türlerinin riskini artırıyor. Bu nedenle en sağlıklı yaklaşım, fast food tüketimini mümkün olduğunca azaltmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…