Teknoloji Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

“Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” Üsküdar Üniversitesi’nde ele alınıyor!

Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen “7. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi”, 18-19 Nisan 2025 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

“`html

7. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi Üsküdar Üniversitesi’nde Gerçekleşiyor

Üsküdar Üniversitesi, 18-19 Nisan 2025 tarihleri arasında “7. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi”ni düzenliyor. Kongre, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Bu yılki kongre, Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi, NP Etiler, NP Feneryolu Tıp Merkezi, Türk Psikolojik Danışma Rehberlik Derneği ve Pozitif Psikoloji Enstitüsü iş birliği ile hayata geçiriliyor. Pozitif psikoloji alanında önemli çalışmalar yürüten uluslararası uzmanlar, kongrede yer alacak. İki gün sürecek etkinliğin ana teması ise “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” olarak belirlenmiştir.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pozitif Psikoloji Alanında İlk Adımları 2013’te Attık”

Kongrenin açılışında “İkinci dalga pozitif psikoloji” konulu bir konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pozitif psikoloji dersinin Üsküdar Üniversitesi’nde 2013 yılında başladığını belirtti. Tarhan, “Bu dersi 2013’te programa koyduk, ardından Harvard Üniversitesi 2015 yılında aynı dersi ekledi. Yale Üniversitesi de 2018’de bu dersi programına dahil etti. Covid dönemiyle birlikte Yale, bu dersi halka açtı. Bu durum, 2021 yılında New York Times’da yer buldu ve kısa sürede 3,5 milyon insanın bu derse kaydolması, pozitif psikolojiye olan toplumsal talebin büyüklüğünü gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Tarhan, bu yıl belirledikleri kongre teması olan “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” ile ilgili olarak, beyin üzerindeki olumlu etkileri bilimsel veriler ile artık kanıtlayabildiklerini ifade etti. “Pozitif psikoloji uygulamaları, beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olduğunu ve mutluluk ile bağlantılı beyin yapılarını daha iyi anladığımızı ortaya koyuyor.” dedi.

“Klinik Hipnoz ve Default Mode Network’ün Rolü”

Pozitif psikoloji açısından önemli bir yapı olan Default Mode Network (DMN) üzerine bilgi veren Tarhan, bu ağın, hayatta kişinin anlam üretme süreci ile ilişkili olduğunu belirtti. “Zihinsel gezinti ve anlam arayışı sırasında DMN yoğun bir şekilde kullanılıyor. Klinik hipnoz, bu ağı aktive ederek bireylerin bilinçli seçimlerini terapi sürecinde yönlendirebilir.” dedi.

“Pozitif Psikoloji 2.0 Dönemi Başladı”

Prof. Dr. Tarhan, klasik pozitif psikolojinin zamanla geliştiğini ve İkinci Dalga Pozitif Psikoloji’nin ortaya çıktığını söyledi. “Klasik pozitif psikoloji olumsuz duygulardan uzak durmayı önerirken, Pozitif Psikoloji 2.0, zorluklara karşı nasıl dayanıklı ve anlamlı bir yaşam süreceğimizi savunuyor. Bu yeni perspektif, acıların büyümenin bir parçası olduğunu kabul ediyor.” diye ekledi.

“Pozitif Psikoloji Kadim Değerleri Yeniden Keşfetmektedir”

Tarhan, “Geliştiren Travma Tezi, bir travmanın büyüme fırsatına dönüştürülebileceğini vurguluyor. Pozitif Psikoloji, acıları kabullenmeyi ve onlarla başa çıkabilmeyi öğretmeyi hedefliyor. Ayrıca, Anadolu irfanımızda bulunan kadim değerleri yeniden gün yüzüne çıkarmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Farkındalık Yaratmak İstiyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, kongrede pozitif psikolojinin yalnızca yüzeysel bir iyimserlik olmadığını; sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış açısıyla ele alındığını ifade etti. “Amacımız, öğrencilerimizde ve akademik çevrelerde bir farkındalık yaratmak. Dünya bize rağmen bir yere gitmesin istiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak: “Yeni Dünya Düzeni ve Pozitif Psikolojinin Rolü”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, içinde bulunduğumuz dönemin bireyleri çaresiz hissettirdiğine dikkat çekti. “Pozitif psikoloji kongreleri, hem bireysel iyileşmeyi hem de toplumu uyandırmayı hedefliyor.” dedi.

Dr. Fatma Turan: “Kongre Psikolojik İyi Oluşa Katkıda Bulunacak”

Kongre Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan ise, etkinliğin katılımcılara psikolojik iyi oluş konusunda katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtti.

Klinik Psikolog Dr. Fredrike Bannink Konferans Veriyor

Kongre süresince Hollanda’dan gelen Klinik Psikolog Dr. Fredrike Bannink, “Pozitif Bilişsel Davranışçı Terapi” üzerine bir sunum gerçekleştirecek.

Kongre İki Gün Sürecek

  • Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuğba Sarı, “Pozitif Psikoterapi ile Kendine Yardım Uygulamaları” üzerine konuşacak.
  • Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Asil Özdoğru, “Gülümseyen Yüz İfadesinin Duygulanımsal Etkileri” başlıklı konferans verecek.

Kongrede ayrıca, “Pozitif Psikolojide Bilişsel Esnekliğin Önemi” ve “Eleştirel Düşüncenin Psikoterapi Yaklaşımlarındaki Yeri” konulu konferanslar ile birçok farklı atölye çalışması düzenlenecek.

Açılış Konseri Büyük İlgi Gördü

Kongre kapsamın, Sanatçı Öğr. Gör. Marius Mustafa Arabacı ve Piyanist Mehrshad Hashemi’nin performansı katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`