1.5 trilyon nerede?

Özel İletişim Vergisi Gerçek Amaçtan Sapıyor: Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

1999 depreminin ardından Türkiye’de depreme hazırlık için çıkarılan ‘deprem vergisi’ adı altındaki Özel İletişim Vergisi (ÖİV), maalesef amacından sapıyor. Vergi 2004 yılında kalıcı hale getirilmesine rağmen, toplanan paraların depreme değil, bütçe harcamalarına kullanıldığı itiraf edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “o paralar yol oldu” açıklaması, verginin yanlış kullanıldığını açıkça gösteriyor.

SÖZCÜ gazetesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana halktan toplanan deprem vergileri, devletin resmi bütçe verilerine göre 25 yılda 144 milyar 911 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu miktar, 25 yıllık dönemde toplam vergi gelirinin 40 milyar 72 milyon dolarlık bir kısmını oluşturuyor. Güncel kurlarla ifade edildiğinde, 25 yılda toplanan vergilerin karşılığı 1 trilyon 535 milyar lirayı buluyor.

Deprem Vergileri Lükse Gidiyor

ÖİV, aslında depreme hazırlık için toplanması gereken bir vergi olmasına rağmen, 2004 yılından bu yana lüks harcamalarda kullanılıyor. İktidar tarafından lüks seyahatler, makam araçları ve diğer lüks ihtiyaçlar için harcanan vergiler, deprem için ayrılması gereken kaynakları tüketiyor. 2021 yılında ÖİV oranının yüzde 7.5’ten yüzde 10’a çıkarılması da deprem için ayrılmayan paraların artmasına neden oldu.

Özel İletişim Vergisi, ilk olarak bir yıl için çıkarıldı ve iletişim hizmetleri üzerinden alınıyor. Verginin amaç dışında kullanılması, deprem hazırlıklarının aksamasına sebep oluyor. 2000 yılında süresi dolacakken 2003 yılına kadar uzatılan vergi, 2004 yılında kalıcı hale getirildi.

Her Depremde Ek Vergiler Getiriliyor

İktidar, deprem vergilerini farklı alanlarda kullanarak, son olarak Kahramanmaraş depreminde ek vergiler çıkardı. Bu ek vergilerle halktan yaklaşık 400 milyar lira toplandı. 2023 yılında Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) çıkarılarak, 2023 ve 2024 yıllarında toplam 35.6 milyar TL vergi tahsil edildi. Harçlara yüzde 50 zam yapıldı, KDV oranları artırıldı ve 2023 ve 2024 yıllarında toplam 80 milyar lira Kurumlar Vergisi geliri elde edildi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sine deprem zammı yapıldı.

Related Posts

Zeytinyağı fiyatları yarı yarıya düştü! Zamlanacağı tarih belli oldu

Zeytin üretimi adeta rekor kırdı. Zeytinde elde edile yüksek rekolte zeytinyağı fiyatlarına da yansıyarak yarı yarıya düşmesine neden oldu. Ancak bir sonraki sezon fiyatların artması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Trump’tan tarife hamlesi: Ülkelere mektup gönderilecek

ABD Başkanı Trump, gümrük tarifeleriyle ilgili yarından (bugün) itibaren ülkelere ne kadar tarife ödeyecekleriyle ilgili mektuplar göndermeye başlayacaklarını açıkladı.

AJet İstanbul’dan Şam’a ilk seferini yaptı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

Gözler TÜİK’te: Milyonların emekli ve memur maaşı netleşecek!

Milyonlarca memur ve emekli, Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanmasını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün saat 10.00’da duyuracağı veriyle birlikte, 6 aylık enflasyon oranı sonucu milyonlarca vatandaşın ne kadar zam alacağı belli olacak.

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.