Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Araştırmacılar, Kuantum Malzemeyle Yongaları Hızlandırıyor

Araştırmacılar, 1T-TaS₂ adlı katmanlı bir kuantum malzemenin sıcaklığını kontrollü biçimde değiştirerek, onu anında bir yalıtkan ile iletken durum arasında geçiş yapabilir hale getirdi. Bu geçiş, bilgisayar çiplerinde elektrik akışını açıp kapayan (Yani 1 ve 0’lardan oluşan dijital dilin kökeni) transistörlerin temel işlevine benziyor.

Çalışmanın başındaki Northeastern Üniversitesi’nden fizikçi Gregory Fiete, “Bir cihazı kullanan herkes bir noktada, ‘keşke daha hızlı açılsa’ diye düşünmüştür. Işıktan hızlı hiçbir şey yok. Biz de ışığı kullanarak maddenin özelliklerini fizik kurallarının izin verdiği en yüksek hızda kontrol ediyoruz,” dedi. 

YENİ NESİL YONGALAR İÇİN DEV ADIM

Elektronik cihazlarda iletken ve yalıtkan malzemeler birlikte çalışmak zorunda. Fakat bu teknoloji, tek bir malzemenin ışıkla yönlendirilerek iki işlevi birden görebilmesini sağlıyor. Bu da hem çipleri küçültmeyi hem de hızlarını büyük oranda artırmayı mümkün kılıyor.

“Termal şoklama” adı verilen bu yeni yöntemde, 1T-TaS₂ daha önce de iletken-yalıtkan geçişleriyle dikkat çekmişti. Ancak bu geçişler yalnızca saniyeler sürüyor ve aşırı soğuk (kriyojenik) ortamlar gerektiriyordu. Yeni çalışmada ise bu geçiş aylar boyunca sürdürülebilir hale getirildi ve oda sıcaklığına daha yakın koşullarda başarıldı.

Başarı, doğru zamanlama ve dikkatli ısıtma-soğutma yöntemlerine dayanıyor. Fiete’ye göre, “Büyük hedef, maddelerin özelliklerini isteğe göre ve çok hızlı biçimde kontrol edebilmek. Böylece bu malzemeleri cihazlara entegre edebiliriz.” 

SİLİKONUN SONU MU GELİYOR?

Yıllardır elektronik dünyasına yön veren silikon temelli çiplerin fiziksel sınırlarına yaklaşıyoruz. Üreticiler artık daha hızlı ve verimli bileşenler için yeni alternatifler arıyor. Bu da kuantum malzemeleri ve devrimsel nitelikteki yeni üretim yöntemlerini ön plana çıkarıyor.

“Depolama kapasitesini artırmak veya cihazların hızını katlamak için artık yeni bir paradigma şart,” diyen Fiete’ye göre kuantum bilgisayarlar bu yollardan biri, ama malzeme bilimindeki bu tür yenilikler de büyük bir potansiyel taşıyor.

Related Posts

ASÜ’ye TÜBİTAK’tan ‘Mükemmeliyet Mührü’

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla ulusal düzeyde dikkat çeken bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK’ın prestijli desteklerinden biri olan 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destekleme Programı (BİGG …

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …

Finans sektöründe yapay zeka dönemi! Uzmanların öngörüsü korkuttu

Teknolojinin hayatımızdaki etkisi yapay zekayla birlikte daha da hissedilir bir hale geldi. Yapay zekanın hızlı işlevsel ve üretken olması bir çok sektörde kolaylık sağlarken iş dünyasında çalışanları da tedirgin etmeye başladı. Yapay zekanın …