Avrupa alarmda: Nadir mutasyonu taşıyan donörden 67 çocuk doğdu

Gen Sperm Bağışı Konusunda Uluslararası Düzenleme Eksikliği

Bir olay, sperm bağışında birden fazla çocukta kullanılabilen sperm miktarı konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir düzenlemenin eksikliğini ortaya koydu. Uzmanlar, aynı donörden alınan spermin çok sayıda çocukta kullanılmasının beraberinde getirdiği sosyal, psikolojik ve tıbbi riskler konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyorlardı.

2008 ile 2015 yılları arasında doğan onlarca çocuğu etkileyen bu vakada, ortaya çıkan ciddi tıbbi sorun, birçok ailenin durumlarını izlemesini zorlu hale getirdi. Rouen Üniversitesi Hastanesi’nden biyolog Dr. Edwige Kasper, Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu’nun yıllık konferansında yaptığı sunumda, “Avrupa genelinde tek bir donörden doğan çocuk sayısını sınırlamak gereklidir” şeklinde konuştu.

Kasper, tüm sperm donörlerine genetik test yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Ancak bu durum genetik hastalıkların yayılmasını artırabilir. Her erkeğin Avrupa genelinde 75 çocuğu olmadığı gerçeğini de göz önünde bulundurmalıyız” dedi.

Vakanın ortaya çıkmasının ardında, iki ailenin çocuklarının nadir görülen bir genetik varyantla ilişkili kansere yakalanması ve bunun sonucunda iletişime geçmeleri yatıyor. Avrupa Sperm Bankası, donörün bazı spermlerinde TP53 adı verilen bir gen varyantının bulunduğunu doğruladı.

2008 yılında gerçekleşen bağış sırasında, bu nadir gen varyantının kansere yol açabileceği bilinmiyordu ve o dönemde kullanılan standart tarama yöntemleriyle tespit edilememişti. Ancak, Kasper’ın laboratuvarında yapılan analiz, bu mutasyonun ciddi kalıtsal kanser risklerine neden olabileceğini gösterdi.

Li-Fraumeni sendromu taşıyan çocuklar için düzenli tıbbi taramalar önerilirken, yetişkinlerin de belirli aralıklarla taramalardan geçmeleri gerekmektedir. Bu sendrom, farklı kanser türlerine yol açabilen kalıtsal bir mutasyonla ilişkilidir ve hücrelerin DNA’sını onarma yeteneğini etkileyerek tümör oluşumuna neden olabilir.

Related Posts

Almanya Başbakanı Merz hakkında suç duyurusu: ‘İsrail’in hepimiz için yaptığı kirli iş’

Almanya Başbakanı Friedrich Merz hakkında İsrail saldırıları için ‘İsrail hepimiz için kirli iş yapıyor’ demesi üzerine soruşturma başlatıldı.

Kadın polisin Suriyelilerin düğününde yaptığı anons sosyal medyada gündem oldu

Gaziantep’te, düğünlerde havaya ateş açılması nedeniyle yaşanan yaralanma ve can kayıplarını önlemek amacıyla Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü yeni bir uygulama başlattı. Suriyeli göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerdeki düğünlere polis ekipleri gönderilerek havaya ateş açılmasının yasak olduğu yönünde anonslar yapılıyor.

İsrail saldırısında öldü denmişti! Hamaney’in bir numaralı adamı tweet attı

İsrail’in İran’a 13 Haziran tarihinde başlattığı hava saldırılarının ilk gününde İran basınında yer alan haberlere göre İran dini lideri Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani hayatını kaybetmişti. İran basınında yer alan son haberde, İran’ın Dini Lideri …

Antalya’nın dağları delik deşik ediliyor: Köylüler imza kampanyası başlattı

Antalya’da bir kalker ocağının doğa harikası ve geniş ormanlık alanlara sahip Hisarçandır bölgesinde patlatmalı üretim amacıyla yaptığı başvurunun kabul edilmemesi için köylüler, imza kampanyası başlattı.

İstanbul Barosu’ndan Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasına tepki

İstanbul Barosu, Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutuklanma kararının ardından yaptığı açıklamada, “Meslektaşımız hakkındaki tutuklama kararı, yalnızca avukatlık faaliyetlerine dayandırılmış; bu yönüyle, mesleğimizin temeli kriminalize edilmiştir!” tepkisinde bulundu.

Yunanistan Patriot füze sistemlerini Akdeniz’deki adaya yerleştiriyor

Yunanistan Savunma Bakanlığı Patriot savunma füze sistemlerini ABD hava ve deniz kuvvetlerinin bulunduğu Girit Adası’ndaki Souda askeri üssüne konuşlandırmaya başladı.