BDDK Başkanı Kavcıoğlu: Bankacılık sektörü pek çok alanda kilit bir rol üstlenmektedir

Türkiye Bankalar Birliği 68. Genel Kurul Toplantısı Değerlendirmesi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla konuşan Kavcıoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Jeopolitik risklerin yüksek olduğu bir dönemde ABD ve Çin arasındaki ticari rekabetin, Avrupa’daki siyasi kırılganlıkların, Orta Doğu’daki güvenlik risklerinin ve enerji arzına dair tehditlerin bölgesel ve küresel finansal sektörü etkilediğini vurgulayan Kavcıoğlu, gelişmekte olan ülkelerde sermaye akımlarında dalgalanmaların arttığını belirtti.

Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün önemine değinerek, sektörün toplam aktiflerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 75’ine denk geldiğini ve son bir yılda kredilerin yüzde 39,6 artarak 17,6 trilyon TL’ye ulaştığını dile getirdi.

Finansal sağlamlık göstergelerinin güçlü olduğunu belirten Kavcıoğlu, sektörün sürdürülebilirlik, teknolojik adaptasyon ve operasyonel kapasite açısından güçlü bir yapıya sahip olması gerektiğine işaret etti.

Dijital bankacılığın sektörde erişilebilirlik, verimlilik ve hız açısından önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, yapay zeka uygulamalarının risk analizi, müşteri deneyimi ve dolandırıcılığın önlenmesi gibi alanlarda sektöre büyük katkı sağladığını belirtti.

Sürdürülebilirlik konusunda da önemli adımlar attıklarını ifade eden Kavcıoğlu, yeşil dönüşüm ve iklim hedeflerine destek olmanın önemine vurgu yaparak, bankacılık sektörünün ekonomik dönüşümde önemli bir rol oynadığını söyledi. Sektörde yer alan bankaların sürdürülebilirlik alanında somut hedefler belirlediğini ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Bu süreçte kredi tahsislerinin öngörülebilir ve yatırım dostu bir yapıya kavuşturulmasının sektörel performans ve makroekonomik istikrar için kritik önem taşıdığını belirten Kavcıoğlu, üretim gücünü artıran, finansal ürün çeşitliliği sağlayan ve finansal istikrarı destekleyen bir bankacılık sisteminin ulusal bir stratejik öncelik olduğunu vurguladı.

Related Posts

Başvurmayanın parası devredilecek: Yarın son gün!

Kullanılmayan banka hesaplarındaki bakiyeler TMSF’ye devredilecek. Başvuru yapmayan müşteriler adlarının yer aldığı listeye TMSF’nin resmi internet sitesinden ulaşabiliyor. Hesabında para unutanlar için son gün yarın.

Bankada parası olanlar dikkat! Faizde dengeler değişiyor

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altına gelmesi ve Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde repo ihalelerine başlamasıyla piyasada faiz indirimine gidileceği beklentisi oluşmaya başladı. Merkez Bankası politika faizini düşürmeden bazı bankalar mevduat faizlerini şimdiden revize etti. Peki faizde beklentiler ne? Mevduat faizlerinde yaşanan değişimin sebebi ne? İşte detaylar…

Karadeniz’de iki dev serada üretim başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karadeniz Bölgesi’nin ilk Sera Organize Tarım Bölgeleri (OTB) olan Samsun Bafra ve Zonguldak Çaycuma’da üretimin başladığını duyurdu.

Ekonomistlere göre yeni teşvik sisteminin hedefi iş dünyasındaki tepkileri bastırmak: Siyasi ayarlı teşvik

Yeşil dönüşüm, teknoloji ve savunma gibi alanlara odaklanan teşviklerin hukuki güvence olmadan yatırım iştahı yaratamayacağı, seçim ekonomisine hizmet etme riski taşıdığı belirtiliyor.

Moskova Borsası’ndan ‘Bitcoin’ hamlesi: Yarın başlıyor!

MOEX’ten yapılan yazılı açıklamada, kripto para birimi Bitcoin’e ilişkin alınan karara yer verildi. 10 Haziran’dan itibaren Bitcoin endeksinin hesaplanmasına ve yayınlanmasına başlanacağına işaret edilen açıklamada, hesaplamaların Binance, Bybit, OKX …

Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Dünyanın en büyük sendikal örgütü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye, 2014’ten bu yana yaşanan geleneği bozmadı, 2025’te de işçi hakları alanında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına yerleşti.