Bilim insanları duyurdu: En sıra dışı gezegen sistemini keşfedildi

Bilim İnsanlarından Heyecan Verici Keşif: 2M1510 Gezegen Sistemi

Bilim insanları, Dünya’dan sadece 120 ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü bir gezegen sistemi keşfettiklerini duyurdu.

Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nden gök bilimci Amaury Triaud, keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, “Hem bir ikili sistem, hem de kahverengi cüce çifti etrafında dönen ve üstelik kutupsal yörüngeye sahip bir gezegen bulmak son derece etkileyici” dedi.

Kahverengi cüceler, gezegenler ile yıldızlar arasında kalan ara kütle sınıfında yer alıyor. Yaklaşık 13 Jüpiter kütlesine ulaşan bu gök cisimleri, çekirdeklerinde döteryum füzyonuna yetecek kadar kütleye sahip olsalar da klasik hidrojen füzyonunu başlatacak kadar büyük değiller.

Bu nedenle kimi zaman ‘başarısız yıldızlar’ olarak adlandırılsalar da aslında yıldız evriminin uç noktalarından birini temsil ediyorlar. Bu özellikleriyle kahverengi cüceler, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamak için bilim insanlarına önemli ipuçları sağlıyor.

Keşif, Birmingham Üniversitesi’nden Thomas Baycroft liderliğindeki ekip tarafından tesadüfi bir şekilde yapıldı. Araştırmacılar, ‘2M1510’ sistemindeki kahverengi cücelerin fiziksel ve yörüngesel özelliklerini incelemek üzere aldıkları ışık verilerinde, sistemin kütle merkezinde açıklanamayan bir oynama fark etti.

Gözlemlere göre, ‘2M1510 A’ ve ‘2M1510 B’ adlı kahverengi cüceler, Jüpiter’in yaklaşık 35 katı kütleye sahip. Birbirlerine oldukça yakın bir yörüngede dönüyorlar ve bu dönüş 20,9 gün sürüyor.

Sistemden uzakta, ‘2M1510 C’ olarak adlandırılan üçüncü bir kahverengi cüce daha bulunuyor. Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 250 katı kadar uzakta yer alan bu üçüncü cücenin, sistemin merkezindeki salınımdan sorumlu olamayacağı belirlendi.

Öte gezegenin yörüngesi ve kütlesi henüz tam olarak belirlenemedi. Yapılan tahminler, yörüngesinin 100 ila birkaç bin gün sürebileceğini, kütlesinin ise 10 ila 1000 Dünya kütlesi arasında olduğunu gösteriyor. En olası aralık ise birkaç yüz Dünya kütlesi civarında.

Araştırma ekibinin, belirsizlikleri gidermek üzere sistemi daha ayrıntılı gözlemlemeyi planladığı bildirildi. Araştırmanın yazarlarından Triaud, “Bu keşif tamamen tesadüfiydi. Amacımız böyle bir gezegen ya da yörünge yapısı bulmak değildi. Bu nedenle çok büyük bir sürpriz oldu” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşlığına sinirlendiğiniz günler geride kalabilir. ABD’li bilim insanları, kuantum malzemelerdeki elektronik durumları kontrol etmeye yarayan yeni bir yöntem keşfetti. Bu teknoloji, gelecekte cihazlarımızı tam bin kat daha hızlı hale getirebilir.

ASÜ’ye TÜBİTAK’tan ‘Mükemmeliyet Mührü’

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla ulusal düzeyde dikkat çeken bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK’ın prestijli desteklerinden biri olan 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destekleme Programı (BİGG …

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …