Bu ülkelerde Euro geçmiyor: İşte nedeni

Euro Kullanımı Avrupa Ülkelerinde

Avrupa Birliği’nin resmi para birimi olan euro, 1999 yılında dijital olarak hayatımıza girdi ve 2002 yılında ise banknot ve madeni para olarak dolaşıma sokuldu. O dönemde, 12 AB üyesi ülke ulusal para birimlerinden vazgeçerek euroya geçiş yaptı. Ancak, bu süreçte hala euro kullanmayan ülkeler de bulunuyor.

AB ÜYESİ OLUP HALA EURO KULLANMAYAN ÜLKELER

İsveç, Polonya, Çekya, Romanya ve Macaristan halen kendi para birimlerini kullanmaktadır. Bu ülkelerin ortak özelliği, Euro bölgesine katılmak için gerekli ekonomik kriterleri henüz tam olarak yerine getirememiş olmalarıdır. Euro bölgesine katılım için gereken kriterlere “yakınsama kriterleri” denir ve fiyat istikrarı, sağlam kamu maliyesi, döviz kuru dengesi ve uzun vadeli faiz oranlarını içerir.

Danimarka ise Euro’dan yasal olarak muaf tutulan tek AB ülkesidir, 1992 Edinburgh Anlaşması ile bu muafiyet sağlanmıştır.

EUROYA KATILMAYA HAZIRLANAN ÜLKELER

Bulgaristan, şu anda kendi para birimi olan “Lev”i kullanmakta ancak Euro bölgesine katılma onayını Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’ndan almıştır. Planlara göre Bulgaristan, 2025 yılı başlarında Euro’yu resmi para birimi olarak kabul edecektir.

AB ÜYESİ OLMAYAN FAKAT EURO KULLANAN ÜLKELER

Avrupa’da AB üyesi olmayan ancak euroyu resmi olarak kullanan bazı küçük devletler bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan bulunmaktadır. Bu ülkeler, AB ile yaptıkları parasal anlaşmalar sayesinde euroyu kendi yasal para birimleri olarak kabul etmişlerdir.

EURO KULLANMAYAN AVRUPA ÜLKELERİ NELERDİR?

Avrupa’da, AB üyesi olan ya da olmayan pek çok ülke hala kendi para birimlerini kullanmaktadır. İşte euroyu kullanmayan bazı ülkeler:

  • AB Üyesi Olanlar:
    • Çekya – Koruna
    • Macaristan – Forint
    • Polonya – Zloti
    • Romanya – Leu
    • İsveç – Krona
    • Danimarka – Kron (muafiyetli)
  • AB Dışındaki Öne Çıkan Ülkeler:
    • Türkiye – Lira
    • Birleşik Krallık – Sterlin
    • İsviçre ve Lihtenştayn – Frank
    • Norveç ve İzlanda – Kron
    • Ukrayna – Grivna
    • Sırbistan – Dinar
    • Gürcistan – Lari
    • Rusya – Ruble

Ayrıca kısmen tanınan bölgeler de kendi para birimlerini kullanmaktadır, örneğin Kuzey Kıbrıs (Türk Lirası), Abhazya ve Güney Osetya (Ruble), Transdinyester (kendi rublesi).

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Kent Lokantalarında fiyat değişti!

İBB Meclisi’nde kabul edilen revize ücret tarifesiyle sosyal hizmetlerde artışlar yapıldı. Kent Lokantası menüsü 40 TL’den 70 TL’ye çıkarken, belediye kreşlerinde aylık ücret 5 bin TL oldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube …

Selçuk Geçer korkunç senaryoyu açıkladı: Fırtına öncesi sessizlik

Geçer, dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının yalnızca enerji piyasalarını değil, tüm ekonomik sistemi derinden etkileyebileceğini vurguladı. “Petrol akışı durursa yalnızca fiyatlar yükselmez; enflasyon artar …

Vatandaşın cüzdanı delindi: Kartlı ödemeler mayısta sert yükseldi

Alım gücü eriyen vatandaş karta dayandı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993 milyar 100 milyon TL olarak gerçekleşti.

Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin’de 30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında. Normalde pazarda marketin yarı fiyatına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktarda kiraz ise pahalıya mal oluyor” dedi

Doğubayazıt’a okul ve otel yapıyor

İbrahim Çeçen Vakfı, bölgenin en değerli turizm merkezi Doğubayazıt’a 544 öğrenci kapasiteli Turizm Meslek Lisesi ve 100 yataklı Uygulama Oteli kazandırıyor.