ÇÖPTEN ENERJİYE, GELECEĞE GÜÇ

ÇÖPTEN ÇIKAN ENERJİ EVLERE TAŞINIYOR

Seymen Enerji Üretim Tesisi’nin kapasitesi her geçen gün artıyor. Hizmete alındığı 2020 yılında 12 gaz motoru ile 17 megawat kurulu güçle enerji üretiliyordu. Depolanan evsel atık miktarına bağlı olarak tesisin kurulu gücü arttı. 2020 yılının sonu geldiğinde 25 megawat, Ekim 2021’de 37 megawat ve Mayıs 2024’de 44 megawata ulaştı. 2020-2024 tarihleri arasında toplam 1 milyon megawat enerji üretildi. Peki bu rakamlar bize anlatıyor? Tesis ürettiği enerji kapasitesiyle 226 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Yani her hanede 4 kişi yaşadığı var sayılırsa İstanbul’un Bakırköy, Beşiktaş, Şişli ilçelerinde ikamet edenlerin elektriğinin 1 yıl boyunca gıda atığından üretilebildiği düşünülebilir. Tesis tam kapasiteye ulaştığında 90 megawat kurulu gücü ile dünyada tek noktada en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak. Bu kapasitede, yıllık yaklaşık 465 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir.

ÇÖPTEKİ TELİKEYE YEŞİL ÇÖZÜM

Dünya her geçen yıl biraz daha ısınıyor. Bilim insanları bu durumu, iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın etkileriyle açıklayarak “iklim krizi” olarak özetliyorlar. Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının birikmesi sonucu meydana geliyor. Bu gazlar, Güneş’ten gelen enerjinin Dünya yüzeyine hapsolmasına ve dolayısıyla sıcaklıkların artmasına sebep oluyor. Ancak bu süreç sadece sıcaklıkların yükselmesiyle sınırlı değil; ekosistemin tahrip olması gibi bir dizi olumsuz sonucu da beraberinde getiriyor. Şimdi gelelim çöp ile küresel ısınma arasındaki ilişkiye. Çöplerin çürüyerek karbondioksit ve metan gibi sera gazlarını salması, çevresel etkilerin artmasına neden oluyor. Özellikle metan gazı, karbon dioksite oranla çok daha güçlü bir sera etkisi oluşturuyor. Metan, atmosferde karbondioksitten yaklaşık 28 kat daha etkili bir ısınma faktörü taşıyor. Bu noktada, Seymen Enerji Üretim Tesisi metan gazının bertaraf edilmesi konusunda önemli rol oynuyor. Mevcut kapasitesiyle yıllık 1,7 milyon ton karbondioksit salınımına eşdeğer metan gazı yok ediliyor. Bu, yaklaşık 1,1 milyon aracın trafikte ürettiği emisyona denk geliyor. Yani bertaraf edilip elektriğe dönüşen her atık gelecekte temiz ve verimli bir dünya için önemli bir katkı sağlıyor.

Related Posts

Kayseri’de otomobil ile minibüs çarpıştı: 9 yaralı

Kayseri’de gece saatlerinde otomobil ile minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Yedieminlerde bekleyen 14 bin aracın satışının önü açıldı

9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemeyle, trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulleri düzenlenmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim …

TİHEK Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

TİHEK Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

Apple’ın Operasyon Direktörü Jeff Williams, 27 yılın ardından emekli oluyor

William’ın uzun süredir Tim Cook’un yerine şirketin bir sonraki CEO’su olmak için önde gelen adaylardan biri olarak görüldüğü kaydedildi