ÇÖPTEN ENERJİYE, GELECEĞE GÜÇ

ÇÖPTEN ÇIKAN ENERJİ EVLERE TAŞINIYOR

Seymen Enerji Üretim Tesisi’nin kapasitesi her geçen gün artıyor. Hizmete alındığı 2020 yılında 12 gaz motoru ile 17 megawat kurulu güçle enerji üretiliyordu. Depolanan evsel atık miktarına bağlı olarak tesisin kurulu gücü arttı. 2020 yılının sonu geldiğinde 25 megawat, Ekim 2021’de 37 megawat ve Mayıs 2024’de 44 megawata ulaştı. 2020-2024 tarihleri arasında toplam 1 milyon megawat enerji üretildi. Peki bu rakamlar bize anlatıyor? Tesis ürettiği enerji kapasitesiyle 226 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Yani her hanede 4 kişi yaşadığı var sayılırsa İstanbul’un Bakırköy, Beşiktaş, Şişli ilçelerinde ikamet edenlerin elektriğinin 1 yıl boyunca gıda atığından üretilebildiği düşünülebilir. Tesis tam kapasiteye ulaştığında 90 megawat kurulu gücü ile dünyada tek noktada en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak. Bu kapasitede, yıllık yaklaşık 465 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir.

ÇÖPTEKİ TELİKEYE YEŞİL ÇÖZÜM

Dünya her geçen yıl biraz daha ısınıyor. Bilim insanları bu durumu, iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın etkileriyle açıklayarak “iklim krizi” olarak özetliyorlar. Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının birikmesi sonucu meydana geliyor. Bu gazlar, Güneş’ten gelen enerjinin Dünya yüzeyine hapsolmasına ve dolayısıyla sıcaklıkların artmasına sebep oluyor. Ancak bu süreç sadece sıcaklıkların yükselmesiyle sınırlı değil; ekosistemin tahrip olması gibi bir dizi olumsuz sonucu da beraberinde getiriyor. Şimdi gelelim çöp ile küresel ısınma arasındaki ilişkiye. Çöplerin çürüyerek karbondioksit ve metan gibi sera gazlarını salması, çevresel etkilerin artmasına neden oluyor. Özellikle metan gazı, karbon dioksite oranla çok daha güçlü bir sera etkisi oluşturuyor. Metan, atmosferde karbondioksitten yaklaşık 28 kat daha etkili bir ısınma faktörü taşıyor. Bu noktada, Seymen Enerji Üretim Tesisi metan gazının bertaraf edilmesi konusunda önemli rol oynuyor. Mevcut kapasitesiyle yıllık 1,7 milyon ton karbondioksit salınımına eşdeğer metan gazı yok ediliyor. Bu, yaklaşık 1,1 milyon aracın trafikte ürettiği emisyona denk geliyor. Yani bertaraf edilip elektriğe dönüşen her atık gelecekte temiz ve verimli bir dünya için önemli bir katkı sağlıyor.

Related Posts

İran’da müzeler boşaltıldı: Kültürel miras güvenceye alındı

İran, İsrail’in son dönemdeki saldırılarının ardından önemli tarihi eserlerini büyük müzelerden alarak ülkenin çeşitli bölgelerindeki güvenli depolama tesislerine nakletti. Bu hamle, İran Hava Yolları’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan bir …

Serinlemek için kanala giren 2 kişiden bir daha haber alınamadı

Şanlıurfa’da serinlemek için sulama kanalına giren 1’i çocuk 2 kişi akıntıya kapılarak kayboldu. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

İsrail İran’ın güneyindeki en büyük doğal gaz sahasını vurdu

İran medyası, İsrail’in İran’ın güneyindeki en büyük doğal gaz sahası olan Güney Pars’ı vurduğunu duyurdu.

Foça’da orman yangını

Foça’da çıkan orman yangınına ekipler müdahale ediyor.

İran açıkladı: İsrail’in Savunma Bakanlığı yerleşkesine yönelik saldırısında 60 kişi öldü

İran devlet televizyonu, İsrail’in dün Tahran’da bir apartmanı hedef alan hava saldırısında 20’si çocuk olmak üzere 60 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 çocuğun ise hala enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü bildirdi.

İsrail tarafından öldürülen İranlı komutanların yerine yeni atamalar yapıldı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in İranlı üst düzey üç komutanı öldürmesinin ardından kilit askeri birimlerin başına yeni komutanlar atadı. Tuğgeneral Muhammed Pakpur Devrim Muhafızları Ordusu’nun yeni komutanı olarak atandı …