Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 819 milyon dolarlık su ve tarım desteği

Dünya Bankası, Türkiye’de su verimliliği ve gıda ulaşılabilirliğini artırmak için 819 milyon dolarlık finansmanı onayladı.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olduğu ve su kıtlığının verimli alanları tehdit ettiği vurgulandı.

Mevcut verilere göre, gelecekte durumun daha da zorlaşacağı belirtilerek, sulama sistemlerinin genellikle verimsiz olduğu ve su kayıplarının yaşandığı açık kanallara dayalı altyapıların kullanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, bugün onaylanan 819 milyon dolarlık Türkiye İkinci Sulama Modernizasyon ve Su Verimliliği Projesi’nin, iklim koşullarının kötüleştiği bölgelerde en az 50 bin tarımsal işletmeye fayda sağlayacağı ve 72 bin hektarlık alanda sulama sistemlerinin modernizasyonunu kolaylaştıracağı belirtildi.

Su kaynaklarının yüzde 85’inin tarım sektörü tarafından kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, proje sayesinde su tasarrufu sağlanarak sulama altyapısının modernizasyonunun devam edeceği ifade edildi.

ANTALYA VE İÇ ANADOLU’DAKİ ÇİFTÇİLERE ÖNEM VERİLECEK

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin dünyanın dokuzuncu büyük tarım ürünleri üreticisi olduğunu ve tarım sektörünün ekonominin yüzde 6’sını, istihdamın da yüzde 20’sini oluşturduğunu belirtti.

Önemli bir sektör olan tarımın korunması ve istihdamın artırılması için su verimliliğinin önemine vurgu yapan Lopez, projenin İç Anadolu Bölgesi ile Antalya ve çevresindeki çiftçilere hizmet edeceğini ve 550 binden fazla nüfusu hedeflediğini belirtti.

Projenin, su kayıplarının azalması, ürün verimliliğinin artması, gıda ulaşılabilirliğinin artması ve aşırı hava olaylarına karşı direnç sağlanması gibi olumlu etkiler yaratacağı ifade edildi.

 

Related Posts

Otomobil devi 4 gün çalışmayı değerlendiriyor

Rusya’nın en büyük otomobil üreticilerinden Avtovaz, üretim tesislerinde çalışma günlerini azaltmayı planladığını duyurdu. Şirket, mevcut piyasa koşullarındaki zorluklara dikkat çekerek, yüksek faiz oranları ve ithal otomobillerin agresif fiyat …

İthalat arttı denge bozuldu: Filistin’de ticaret açığı büyüyor

Filistin ekonomisi 2025 yılının mayıs ayında dikkat çekici bir dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülkenin ticaret açığı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,7 …

Milyonlarca emekliye müjde: Artık bedava oldu

Emekli maaşını kamu bankalarından alan vatandaşlar için yeni kampanyalar hayata geçirildi. Bu kampanyalarla daha önce ücretli olan bazı hizmetler artık ücretsiz sunulacak. Kampanya kapsamında, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketi ve İSPARK otopark …

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Ankara’da bir şeyler oluyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam kampında Türk/Kürt/Arap vurgusu yapması… İktidarın küçük ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin milletvekilleriyle yaptığı toplantıda Cumhurbaşkanı’nın iki yardımcısı olsun biri Kürt …

JPMorgan Ekonomisti Akçelik: Yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın her toplantıda 250 baz puan indirmesini bekliyoruz

Akçelik, enflasyonda yapışkanlık ve kira kalemindeki risklere dikkat çekerken, rezervler ve Türkiye’nin risk primi noktasında iyileşmenin süreceğini dile getirdi