Güney Koreli anne hükümetle karşı karşıya: Oğlu 50 yıl önce kayboldu, aramaktan hiç vazgeçmedi

Gizemli Kayıp Olayı Çözüldü: 50 Yıl Sonra Anne ve Oğul Kavuştu

Temmuz 1975’te Seul’de yaşanan gizemli kayıp olayı sonunda çözüldü. Choi’nin 3 yaşındaki oğlu, arkadaşıyla oynarken ilaçlama kamyonunun püskürttüğü böcek ilacını takip etmek için evden uzaklaştı ve geri dönmedi. Yıllarca süren arama çalışmalarına rağmen çocuğuna ulaşamayan anne, oğlunun yetkililer tarafından yurtdışına evlatlık verildiğini öğrendikten sonra hukuki süreç başlattı.

Choi, başkent Seul ve çevresindeki tüm polis karakollarını dolaştı, Güney Kore’nin önde gelen evlat edinme kurumlarından biri olan Holt Children Services acentesine düzenli ziyaretlerde bulunarak oğlunun fotoğraflarını bıraktığını ifade etti. Ancak tüm çabaları sonuçsuz kaldı ve her seferinde olumsuz yanıt aldı.

Anne, sonunda DNA örneğini polis birimlerine teslim etti. Bu sayede oğlunun Aralık 1975’te kaybolduktan sadece beş ay sonra Norveç’e evlatlık verildiğini öğrendi. Anne, neredeyse yarım yüzyıl aradan sonra 2023’te, 52 yaşındaki oğluyla kavuştu.

HÜKÜMETİ MAHKEMEYE VERDİ

Choi, oğlunun Norveç’e evlatlık verilmesinin ardındaki sürecin Holt Children Services acentesi tarafından yapıldığını öğrendi. 1975’te kaybolan oğlunun bulunması için kurumun yasal sorumluluğunu yerine getirmediğini ve onu devlet kontrolündeki uluslararası evlatlık sistemine yönlendirdiğini iddia eden anne, Seul Merkez Bölge Mahkemesi’nde dava açtı.

Güney Kore hükümetine ve Holt Children Services’e karşı dava açan Choi, ayrıca oğlunun kaldığı yetimhaneye yönelik bir dava açmaya hazırlanıyor. Kore’nin kayıp çocuklarıyla ilgili daha fazla detay ortaya çıktıkça güncelleyeceğiz.

KORE’NİN KAYIP ÇOCUKLARI

Güney Kore’den Batı ülkelerine evlatlık verilen yaklaşık 200 bin çocuğun oluşturduğu en büyük evlatlık diasporasında, çoğunluk kızlardan oluşuyor. 1970’ler ve 1980’lerde yapılan evlatlık verme işlemleri sırasında Kore, artan nüfus ve ekonomik politikaları nedeniyle yurt dışına evlatlık verme işlemlerini kolaylaştırdı.

Bu dönemde biyolojik aileleri bulunmasına rağmen yurt dışına evlatlık verilen pek çok kişi, Kore’deki ailelerine ulaşmada zorluk yaşadı. Geçtiğimiz yıllarda Güney Kore Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, Batı ülkelerine evlatlık verilen yüzlerce kişinin işlemlerinde usulsüzlük ve suistimal olduğunu tespit etti ve dönemin hükümetlerini sorumlu tuttu. Konuyla ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

Related Posts

Galatasaray, hazırlık maçında Strasbourg ile karşılaşacak

Galatasaray, yeni sezon çalışmaları kapsamında yarın sahasında Fransız takımı Strasbourg ile karşılaşacak.

Özgür Özel ile MİT Başkanı’nın görüşmesi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Milli İstihbarat Başkanı (MİT) İbrahim Kalın arasında planlanan görüşme başladı. Görüşmenin gündeminin Terörsüz Türkiye adı verilen süreç olduğu aktarıldı

MİT Başkanı Kalın’dan Özgür Özel’e ziyaret

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti.

Çanakkale’de Su Kuyusundaki Ölüm

Çan’da 67 yaşındaki Havva Ş. bahçeye giderken su kuyusunda ölü bulundu. Jandarma inceleme başlattı.

AKP’de İmralı rahatsızlığı: ‘Seçmene anlatamayız’ çekincesi

İmralı süreci kapsamında Meclis’te komisyon kurulması aşamasına geçilmesi, parti içinde huzursuzluğa yol açtı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre milliyetçi kökenli bazı AKP kurmayları, “Seçim sürecine girilirken böyle bir başlığın açılması milliyetçi seçmeni ürkütür. 2015’teki çözüm süreci travması hâlâ akıllarda” değerlendirmesini yapıyor.

Murat Çalık’tan yeniden kemik iliği alınacak

İki kez kanser atlatan ve cezaevinde 21 kilo veren, hastalığının yeniden nüksetmesi tehlikesiyle karşı karşıya olan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’tan yeniden kemik iliği örneği alınacak.