Haftada iki saat egzersiz, kalp hastalıklarından ölüm riskini ne kadar azaltıyor?

Kalp Sağlığı İçin Haftada Sadece Birkaç Saatlik Egzersiz Yapmak Yeterli Olabilir

Birçok kişi, her hafta önerilen egzersiz miktarını karşılamakta zorlanabilir. Ancak yapılan araştırmalar, az miktarda egzersizin bile büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor.

Egzersiz yapmak, kalp sağlığı için son derece önemlidir. Düzenli spor yapmak, tansiyonu, kolesterolü ve dolayısıyla kalp krizi ve felç riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmaya başlamak bazen zor olabilir. Aslında, kalp sağlığı için gerekli olan minimum egzersiz miktarı, kişinin mevcut fiziksel durumuna bağlıdır.

Eğer tamamen hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, kalp hastalığı riskini azaltmak için bile küçük bir miktar egzersiz yapmanız yeterli olabilir. Haftada birkaç saat tempolu yürüyüş yapmaya ya da bisiklete binmeye başlamak, kalp hastalıklarından ölüm riskini %20’ye kadar azaltabilir.

Bir araştırmaya göre, haftada birkaç saat egzersiz yapan hareketsiz bir birey, kalp sağlığı açısından büyük faydalar görebilir.

Egzersiz miktarı haftada dört saate çıktığında, kalp sağlığı açısından daha küçük ama belirgin bir fayda sağlanabilir (%10 civarı). Ancak bu süreden sonra, ekstra egzersizin kalp sağlığına daha fazla katkı sağlamadığı görülmektedir.

Bu seviyede egzersiz yapmak, kalp hastalığı riskini haftada dört ila altı saat arasında egzersiz yapanlarla aynı seviyeye düşürebilir. Ayrıca, yapılan araştırmalar, kalp kasının geliştiğini ve kalp odacıklarının büyüdüğünü göstermektedir. Kalp, diğer kaslar gibi, yeterince çalıştırıldığında büyüme gösterebilir. Bu değişiklikler, egzersize başladıktan sonraki üç ay gibi kısa bir süre içinde fark edilebilir.

Eskiden bu tür değişimlerin sadece profesyonel sporcularda meydana geldiği düşünülüyordu. Ancak yeni araştırmalar, düzenli egzersize devam ederseniz, sadece kalp sağlığınızı değil, kalp yapınızı da profesyonel bir sporcu gibi geliştirebileceğinizi göstermektedir.

Kalp sağlığınızı iyileştirmek için haftada bir veya iki saat egzersiz yapmaya başladığınızda, beklenmedik bir şekilde harika bir şey olabilir: Egzersizden zevk almaya başlayabilirsiniz. Doğru egzersiz miktarı haftada dört saat olsa da egzersiz yapmaktan keyif alırsanız daha fazlasını yapabilirsiniz.

Vaktiniz Yoksa, Yoğunluğu Artırın

Eğer hiç spor yapmıyorsanız ve haftada dört saatlik egzersiz yapmaya başlamak zor geliyorsa, yoğunluğu artırarak daha kısa sürede fayda sağlayabilirsiniz. Yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar, kısa sürede maksimum verim almanızı sağlar. Genellikle, kısa süreli ve yoğun egzersizlerden oluşan 20 dakikalık antrenmanlarla yapılan HIIT egzersizi, kalp sağlığı için oldukça etkilidir.

Bu tür egzersizler kısa süreli olmalarına rağmen, yoğun yapıları sayesinde birkaç hafta sonra belirgin faydaları görülmeye başlanabilir. Bunlar arasında kolesterol ve tansiyonun düzelmesi de bulunmaktadır.

Ancak unutmamak gerekir ki, çok ağır spor yapmanın bazı kalp hastalıkları için zararlı olabileceği bilinmektedir. Bu tür rahatsızlıklara sahip kişiler, düşük veya orta yoğunlukta egzersiz yapmalıdır.

Hafta içi egzersiz yapacak zamanınız yoksa, sadece hafta sonları spor yapmak da faydalı olabilir. Bir araştırmaya göre, haftalık egzersizi bir ya da iki güne sığdıran kişilerin kalp hastalıkları riskinde azalma olduğu kanıtlanmıştır.

Sonuç olarak, kalp sağlığınızı iyileştirmek isteyen ve tembellikten yakınan bireyler için önemli bir mesaj vardır: Az miktarda egzersiz bile büyük bir fark yaratabilir.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.