Hatay’da Enkaz Geri Dönüşüm Tesisine Ziyaret

Depremin vurduğu Hatay’da, saatte 500 ton enkaz atığını geri dönüştüren tesisinde; Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile birlikte incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremde en çok hasar alan Hatay’da, binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde, şehir adeta enkaz yığınına dönmüştü. Depremin hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hemen harekete geçerek kentin imar ve inşasına hemen başladı. Depremin vurduğu şehirde, bir taraftan binaların inşaatı yükselirken diğer taraftan yerle bir olan binaların enkazları toplanmaya devam ediliyor. Kentin enkazların geri dönüştürülmesi için Japonya ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi başlatıldı. Hatay Valiliği tarafından yürütülen proje çerçevesinde Altınözü ilçesi Enek Mahallesi’ndeki enkaz döküm sahası kuruldu. Kurulan enkaz döküm sahasında günlük 4 bin ton enkazı ayrıştıracak tesis kuruldu. Enkaz döküm sahasında; Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı tesiste incelemelerde bulundu.

“Bu tesiste; ayrıştırma yapılmış, ayrıştırma yapılacak enkazın başta demir, kağıt, plastik ve ahşapları ayrıştırma yapan bir tesis oldu”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tesisin enkazlardaki tehlikeli malzemeleri ayrıştırmanın yapıldığını belirterek “Hatay’da deprem olduğunda anında 14 bin yerle bir oldu. Diğer taraftan acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların enkazı kaldırıldı. Bu enkazlar da ayrıştırması gereken ve çevreye zararı olan unsurlarda var. Bu tesiste; ayrıştırma yapılmış, ayrıştırma yapılacak enkazın başta demir, kağıt, plastik ve ahşapları ayrıştırma yapan bir tesis oldu” dedi.

“Bu tesis saatte 500 ton enkaz atığı geri dönüştürüyor ve enkaz atıklarından içinde; plastiği, demiri, ahşabı ve camı ayrıştırıyor”

Bu tesiste saatte 500 ton enkaz atığının geri dönüştürüldüğünü ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, “Bu tesis saatte 500 ton enkaz atığı geri dönüştürüyor. Depremden oluşan enkaz atıkları bu tesise geliyor. Enkaz atıklarından içinde; plastiği, demiri, ahşabı ve camı ayrıştırıyor. Kırma tesislerinden çıkan malzemeler inşaat malzemesi olarak altyapı için kullanılabilir hale geliyor. 3 boyutlu agrega üretiliyor. Bu enkazdan elde edilen inşaat malzemeleri binaların taşıyıcı betonlarından değil ama yol, bordur, kaldırım ve altyapı malzemesi olarak kullanılabilir. Hatay’ımızda yaklaşık 17 milyon tondan fazla enkaz atığı var. Enkaz atıkları farklı yerlerde toplanıyor. Bu tesis olmasaydı çıkan hafriyatlar boş yerlerde toplanacaktı. Bu durum çevre kirliliğine sebep olacaktı. Bu malzemelerin içinde tehlikeli olmayan malzeme değil, zaman zaman asbest gibi tehlikeli malzemelerde var. Doğayı ve çevreyi koruma adına önemli proje oldu” ifadelerini kullandı. – HATAY

Related Posts

Başvurmayanın parası devredilecek: Yarın son gün!

Kullanılmayan banka hesaplarındaki bakiyeler TMSF’ye devredilecek. Başvuru yapmayan müşteriler adlarının yer aldığı listeye TMSF’nin resmi internet sitesinden ulaşabiliyor. Hesabında para unutanlar için son gün yarın.

Bankada parası olanlar dikkat! Faizde dengeler değişiyor

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altına gelmesi ve Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde repo ihalelerine başlamasıyla piyasada faiz indirimine gidileceği beklentisi oluşmaya başladı. Merkez Bankası politika faizini düşürmeden bazı bankalar mevduat faizlerini şimdiden revize etti. Peki faizde beklentiler ne? Mevduat faizlerinde yaşanan değişimin sebebi ne? İşte detaylar…

Karadeniz’de iki dev serada üretim başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karadeniz Bölgesi’nin ilk Sera Organize Tarım Bölgeleri (OTB) olan Samsun Bafra ve Zonguldak Çaycuma’da üretimin başladığını duyurdu.

Ekonomistlere göre yeni teşvik sisteminin hedefi iş dünyasındaki tepkileri bastırmak: Siyasi ayarlı teşvik

Yeşil dönüşüm, teknoloji ve savunma gibi alanlara odaklanan teşviklerin hukuki güvence olmadan yatırım iştahı yaratamayacağı, seçim ekonomisine hizmet etme riski taşıdığı belirtiliyor.

Moskova Borsası’ndan ‘Bitcoin’ hamlesi: Yarın başlıyor!

MOEX’ten yapılan yazılı açıklamada, kripto para birimi Bitcoin’e ilişkin alınan karara yer verildi. 10 Haziran’dan itibaren Bitcoin endeksinin hesaplanmasına ve yayınlanmasına başlanacağına işaret edilen açıklamada, hesaplamaların Binance, Bybit, OKX …

Türkiye, sendikal haklarda 2025’te de KARA LİSTEDE

Dünyanın en büyük sendikal örgütü Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye, 2014’ten bu yana yaşanan geleneği bozmadı, 2025’te de işçi hakları alanında dünyanın en kötü 10 ülkesi arasına yerleşti.