Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Kene Uyarısı: Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Önemli Bilgiler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene alarmı tekrar gündemde. Sivas’ta, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) teşhisi konulan 1.5 yaşındaki Metehan bebek, vücuduna kene yapışması sonucu hayatını kaybetmişti. Kenelerden korunma yöntemleri ve doğru bilinen yanlışlar hakkında Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar ile konuşan Cumhuriyet, kritik bilgileri okuyucularıyla paylaştı.

Kene Isırmalarından Korunma Yöntemleri

Erbaydar, Türkiye’de özellikle hyalomma marginatum adlı kene türünün KKKA’ya sebep olduğunu belirtiyor. Türkiye’de görülen KKKA ve Lyme hastalıklarına karşı henüz koruyucu aşının olmadığını vurguluyor. Kene ısırmalarından korunmanın önemine değinen Erbaydar, kene ısırmalarından korunma yöntemlerini anlatıyor: “Keneler genellikle kırsal alanlarda ve piknik gibi etkinlikler sırasında insanlara bulaşır. Bu nedenle, ayakların ve bacakların kapalı olması, paçaların çorap içerisine sokulması ve açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca kene kaçırıcı spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.”

Zaman Kritik: Kene Tutunması Durumunda Hemen Müdahale Gerekli

Erbaydar, kenelerin Orta Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor ve kenelerin artık virüs taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Sivas, Yozgat, Kayseri ve Ankara gibi şehirlerin kırsal alanlarında kene nüfusunun yüksek olduğunu ifade ediyor. Kene tutunması durumunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaydar, kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Enfeksiyon riskini azaltmak için kenenin hemen çıkarılması önem taşıyor.

Keneleri Doğru Bir Şekilde Çıkarma Yöntemi

Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak büyük önem taşıyor. Erbaydar, keneyi yanlış çıkarmamanın asıl tehlike olduğuna işaret ediyor. Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak için ip dolayarak çekme yönteminin uygulanabileceğini belirtiyor. Keneyi ezip sıkıştırmadan çıkarmak gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor! Hamilelikte en önemli sorunlardan biri: Obezite

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite, son yıllarda küresel boyutta bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, obezite sorunu yaşayan anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

Bakan Memişoğlu’ndan “vücut kitle indeksi” paylaşımı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kendi vücut kitle indeksi ölçümünü de yaptırdığını belirterek, “Biraz fazlamız varmış. İş başa düştü, her gün yürüyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Sivas’ta vücuduna kene yapışan genç kadın hayatını kaybetti

Sivas’ın Zara ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.