Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Kene Uyarısı: Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Önemli Bilgiler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene alarmı tekrar gündemde. Sivas’ta, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) teşhisi konulan 1.5 yaşındaki Metehan bebek, vücuduna kene yapışması sonucu hayatını kaybetmişti. Kenelerden korunma yöntemleri ve doğru bilinen yanlışlar hakkında Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar ile konuşan Cumhuriyet, kritik bilgileri okuyucularıyla paylaştı.

Kene Isırmalarından Korunma Yöntemleri

Erbaydar, Türkiye’de özellikle hyalomma marginatum adlı kene türünün KKKA’ya sebep olduğunu belirtiyor. Türkiye’de görülen KKKA ve Lyme hastalıklarına karşı henüz koruyucu aşının olmadığını vurguluyor. Kene ısırmalarından korunmanın önemine değinen Erbaydar, kene ısırmalarından korunma yöntemlerini anlatıyor: “Keneler genellikle kırsal alanlarda ve piknik gibi etkinlikler sırasında insanlara bulaşır. Bu nedenle, ayakların ve bacakların kapalı olması, paçaların çorap içerisine sokulması ve açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca kene kaçırıcı spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.”

Zaman Kritik: Kene Tutunması Durumunda Hemen Müdahale Gerekli

Erbaydar, kenelerin Orta Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor ve kenelerin artık virüs taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Sivas, Yozgat, Kayseri ve Ankara gibi şehirlerin kırsal alanlarında kene nüfusunun yüksek olduğunu ifade ediyor. Kene tutunması durumunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaydar, kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Enfeksiyon riskini azaltmak için kenenin hemen çıkarılması önem taşıyor.

Keneleri Doğru Bir Şekilde Çıkarma Yöntemi

Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak büyük önem taşıyor. Erbaydar, keneyi yanlış çıkarmamanın asıl tehlike olduğuna işaret ediyor. Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak için ip dolayarak çekme yönteminin uygulanabileceğini belirtiyor. Keneyi ezip sıkıştırmadan çıkarmak gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Antalya’da Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Başarılar

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, son bir haftada uyuşturucu operasyonları düzenleyerek 27 şüpheliyi gözaltına aldı ve tonlarca uyuşturucu madde ele geçirdi. Ayrıca, 528 anne ve anne adayı için farkındalık eğitimi düzenlendi.

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.