Herkesin aklına sigara geliyor! Akciğer kanserini tetikleyen etken çok farklıymış

Akciğer Kanseri Gelişiminde Beslenmenin Rolü

Akciğer kanseri risk faktörleri incelendiğinde genellikle aşırı sigara içme ilk akla gelen etken olarak bilinir. Ancak son araştırmalar, beklenmedik bir yaşam tarzı seçiminin de bu kanserin gelişiminde rol oynayabileceğini gösteriyor.

Florida Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, glikoz ya da basit şeker seviyelerinin akciğer kanseri üzerindeki etkileri incelendi. Obezite genellikle yüksek şeker alımıyla ilişkilendirilirken, birçok kanser türü için bu bağlantı bilinse de akciğer kanserinin beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olduğu nadiren tartışılır. Yapılan laboratuvar ve bilgisayar tabanlı analizler, basit şekerlerden biri olan glikojenin, akciğer kanseri gelişiminde “onkojenik metabolit” olarak rol oynadığını gösterdi.

AKCİĞER KANSERİ GENELLİKLE BESLENME İLE BAĞLANTILIDIR

Bu bulgulara göre, kanser hücreleri şekerin “tatlı” etkisine yanıt verir ve yüksek glikojen seviyeleri daha büyük ve daha agresif tümörlerin gelişmesine yol açar. Araştırmaya katılan Doçent Dr. Ramon Sun, “Akciğer kanseri genellikle beslenmeyle bağlantılı bir hastalık olarak düşünülmemiştir. Pankreas ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklar daha fazla ilişkilendirilmiştir. Ancak akciğer kanseri söz konusu olduğunda beslenmenin rolü sıkça göz ardı edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Glikojen, doğrudan gıdalarda bulunmaz ancak vücut, karbonhidratlardan glikojen üretir. Yüksek karbonhidrat içeren tahıllar, meyveler ve sebzeler, vücudun glikojen oluşturmak için kullandığı glikozu sağlar. Doktor Sun’a göre, bu çalışma akciğer kanserini diyetle ilişkilendiren ilk çalışmalardan biridir ve araştırmalar, bazı diyetlerin glikojen seviyelerini artırarak akciğer kanseri riskini yükselttiğini ortaya koyuyor. Batı diyeti, yüksek şeker, düşük lifli işlenmiş gıdalar ve kırmızı et tüketiminin fazla olduğu bir beslenme biçimidir. Bu diyetin, sadece kanser riskini değil aynı zamanda obezite, diyabet ve kalp hastalıklarıyla da ilişkili olduğu biliniyor.

Öte yandan araştırmaya katılan Matthew Gentry, “Besin açısından zengin bir diyeti tercih etmek, aktif bir yaşam sürdürmek ve alkol alımını sınırlamak uzun vadeli sağlık için temel stratejilerdir. Daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek, akciğer kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde güçlü bir araç olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.