İngiliz uyduları evrenin gizemli başlangıcını ortaya çıkarmaya hazırlanıyor

Güncel Uzay Gelişmeleri

İngiltere’nin uzay sektöründeki önemli aktörlerinden Blue Skies Space, evrenin başlangıcına dair çığır açıcı bir proje üzerinde çalışıyor.

Şirket, Ay’ın yörüngesine yerleştirilecek bir uydu filosuyla, Büyük Patlama’dan hemen sonraki döneme ait zayıf radyo sinyallerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Bu iddialı girişim, İtalyan Uzay Ajansı (ASI) tarafından destekleniyor ve evrenin doğuşuna ilişkin önemli veriler sunması bekleniyor.

AY’IN UZAK TARAFI RADYO GÜRÜLTÜSÜNDEN UZAK

Büyük Patlama’dan sonraki ilk milyon yıldan kısa bir süre sonra ortaya çıkan bu zayıf radyo sinyallerini tespit etmek, insan yapımı radyo parazitleri nedeniyle oldukça zordur.

Blue Skies Space CEO’su Dr. Marcell Tessenyi, Ay’ın uzak tarafının bu gözlemler için ideal bir konum sunduğunu belirtiyor.

Tessenyi, “O karanlık çağlara bir bakış atarak ve erken evrenin büyük yapıları hakkında bilgi edinmek istiyoruz. Bu, Dünya’nın yüzeyinden yapılması son derece zordur.” ifadelerini kullanıyor.

Ay’ın uzak tarafı, radyo gürültüsünden arınmış olması nedeniyle bu hassas ölçümler için eşsiz bir ortam sunmaktadır.

Bu özel uyduların tespit etmesi planlanan sinyallerin, Büyük Patlama’dan sonraki ilk milyon yıl içinde ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Bu dönemde evren, ilk yıldızların oluşumundan önce büyük ölçüde hidrojen gazından oluşuyordu.

FM radyo aralığında bulunan bu sinyallerin tespiti, kozmik tarihin bu erken aşamasına dair önemli bilgiler sağlayabilir.

Bilim insanları, bu verilerle evrenin ilk dönemlerindeki oluşum süreçlerini ve yapılarını daha iyi anlayabilecekler.

Related Posts

Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşlığına sinirlendiğiniz günler geride kalabilir. ABD’li bilim insanları, kuantum malzemelerdeki elektronik durumları kontrol etmeye yarayan yeni bir yöntem keşfetti. Bu teknoloji, gelecekte cihazlarımızı tam bin kat daha hızlı hale getirebilir.

ASÜ’ye TÜBİTAK’tan ‘Mükemmeliyet Mührü’

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla ulusal düzeyde dikkat çeken bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK’ın prestijli desteklerinden biri olan 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destekleme Programı (BİGG …

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …