Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Enerji Üretiminde Magnezyumun Önemi

Prof. Dr. Murat Baş, enerji üretiminin besinlerle olduğu kadar, bu besinlerin hücre düzeyinde işlenmesiyle de alakalı olduğunu belirtiyor. Bu sürecin merkezinde yer alan ATP adı verilen bir molekülün, aktif hale gelmesi için magnezyum ile birleşmesi gerektiğini söylüyor. Magnezyum, ATP’yi stabilize eder ve enerji aktarımını sağlar. Hücrenin enerji sistemi, bu işbirliğine bağlı olarak çalışır.

Prof. Dr. Baş, “Magnezyum sadece ATP’yi etkin hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda vücuttaki birçok enzimin çalışmasına da katkı sağlar. Özellikle enerji üretiminde görev alan enzimlerin sağlıklı işleyişi magnezyuma bağlıdır. Glikozun enerjiye dönüştürüldüğü glikoliz süreci ve Krebs döngüsü gibi temel biyokimyasal yollar, magnezyumun desteği olmadan verimli şekilde çalışamaz” diyor.

Mitokondrilerin ‘hücrenin enerji santrali’ olarak tanımlandığını ifade eden Prof. Dr. Baş, “Magnezyum, bu santrallerin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde önemli bir rol oynar. Bazı araştırmalar, magnezyum takviyesinin enerji üretimini artırabileceğini ve hücresel sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Ancak her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan, mineral desteklerinin uzman önerisi doğrultusunda alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Yetişkin bir bireyde ortalama 24 gram magnezyum bulunduğunu belirten Prof. Dr. Baş, bu miktarın büyük bir kısmının kemiklerde ve yumuşak dokularda depolandığını, sadece küçük bir miktarının kan dolaşımında bulunduğunu söylüyor. Hücre içindeki magnezyum seviyesinin sinir iletimi, kas kasılması ve hücresel denge gibi hayati süreçler için gerekliliğine dikkat çekiyor.

Kronik yorgunluk, kas krampları, huzursuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerin bazı bireylerde magnezyum seviyeleriyle ilişkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Baş, bu durumlarda sağlık uzmanlarına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Magnezyum açısından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kuru yemişler ve baklagillerin bulunduğunu söylüyor. Dengeli ve çeşitli bir beslenme planının günlük magnezyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabileceğini ifade ediyor. Takviye gerektiğinde ise bireysel sağlık durumu ve uzman görüşünün dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Antalya’da Uyuşturucuyla Mücadelede Önemli Başarılar

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, son bir haftada uyuşturucu operasyonları düzenleyerek 27 şüpheliyi gözaltına aldı ve tonlarca uyuşturucu madde ele geçirdi. Ayrıca, 528 anne ve anne adayı için farkındalık eğitimi düzenlendi.

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu. 

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.