Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Dünya Enerji Sektöründe Önemli Değişiklikler ve Trendler

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan “Küresel Enerji Değerlendirmesi 2025” raporuna göre, dünya genelinde enerji talebi geçen yıla kıyasla hızlı bir şekilde artmaya devam ederken, elektrik üretimi de yaklaşık 1200 teravatsaat artış gösterdi.

Geçen yılın verilerine göre, toplam elektrik üretiminin yüzde 32’si yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanırken, nükleer enerjinin payı ise yüzde 9 olarak kaydedildi. Bu yenilenebilir üretimin büyük bir bölümü güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklarından sağlandı.

Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 2024 yılında rekor seviyeye yükselerek 670 teravatsaat arttı. Aynı dönemde, nükleer santrallerden elde edilen elektrik üretimi de 100 teravatsaat artış gösterdi.

Yenilenebilir enerji kapasitesinde de büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 700 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alınırken, bu kapasitenin yaklaşık yüzde 80’i güneş enerjisi santralleri tarafından oluşturuldu.

2024 yılında dokuz yeni nükleer reaktör inşaatına başlanırken, tamamlanmaları durumunda toplam 11 gigavatlık ek kapasitenin enerji sistemlerine entegre edilmesi bekleniyor. Bu yeni reaktör projelerinin tamamında Çin ve Rusya modelleri baz alınıyor.

Ayrıca, Avrupa Birliği ve ABD’de güneş ve rüzgar enerjisi üretimi ilk defa kömür ve doğalgazdan üretimi geride bırakırken, Çin’de güneş ve rüzgar enerjisinin toplam üretim içindeki payı yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştı.

Dünyada Enerji Sistemlerindeki Değişimler

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olan Aliaksei Patonia, düşük karbon salımlı enerji kaynaklarının payının artmasıyla küresel elektrik sistemlerinde dönüşüm yaşandığını belirtti. Devlet teşvikleri ve temiz enerji talebi, enerji üretimindeki değişime büyük katkı sağlıyor.

Patonia, 2024 yılında temiz enerjiye rekor seviyede yatırım yapıldığını ve bu yatırımların değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanımı, şebeke esnekliğine yatırım yapılması ve elektrik sistemlerinin dijitalleştirilmesi gibi derin sistemsel değişikliklere neden olduğunu vurguladı.

Nükleer enerjinin düşük karbonlu ve sabit yük sağlama potansiyeline dikkat çeken Patonia, nükleer enerjinin gelecekteki öneminin artabileceğini belirtti. ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa gibi bölgelerdeki mevcut nükleer santrallerin sıfır karbonlu enerji üretimine katkı sağladığına dikkat çekti.

Kömürden enerji üretiminin azalması, temiz enerji üretiminin artmasıyla küresel enerji geçişinde kilit bir dönemeç olarak görülüyor. Patonia, temiz enerji tedarik zincirleri ve kritik madenler üzerindeki rekabetin, enerji geçişinde jeopolitik bir boyut kazandığını ifade etti.

Related Posts

Genç girişimcilere 600 bin TL destek!

Hayat şartlarında işssizlik hem maddi hem manevi açıdan gençleri yıpratan süreçleri beraberinde getiriyor. Mevcut ekonomik koşullar sebebiyle birikimi olmayan ama hayali olan gençler yeni bir iş için girişimci olamıyor. Halkbank girişimci gençlere …

Mayıs ayı işsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,4 seviyesinde gerçekleşti.

Bakanlıktan Çin yapımı türbini ithalatına damping soruşturması

Ticaret Bakanlığı tarafından Çin malı rüzgar türbini kanadı ithalatına damping soruşturması açıldı.

Hastaneler iflasın pençesinde: Sadece 2 haftalık paraları kaldı

Almanya’da Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü (RWI) ve Sağlık İşletmeleri Enstitüsü (hcb) tarafından hazırlanan “2025 Hastane Derecelendirme Raporu”nu yayımladı. Buna göre, Almanya’da hastanelerin yüzde 56’sının 2024 zararla kapatması ve ortalama …

ABD’nin ticari ham petrol stokları 5,8 milyon varil azaldı

ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 5 milyon 800 bin varil azaldı.

30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yükseldi, 15 yıl vadeli düştü

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 20 Haziran’da sona eren haftaya ait mortgage verilerini paylaştı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen haftaya göre %1,1 oranında artış gösterdi. Konut satın alma amaçlı başvurular %0,4 azalırken, yeniden finansman …