NASA’nın peşine düştüğü gizem: Ölüp dirilen yıldız

Samanyolu’da Bulunan Nadir Bir Magnetar Keşfedildi

Samanyolu galaksisinde bulunan ve bilinen 30 magnetardan biri olan son derece yoğun bir cisim keşfedildi. Magnetarlar, tamamen nötronlardan oluşan ‘ölü yıldız’ kalıntılarıdır. Sadece 20 kilometre çapında olan Magnetar SGR 0501+4516, Güneş’ten daha fazla kütleye sahiptir ve manyetik alanı, Dünya’nın manyetosferinden yaklaşık 1 trilyon kat daha güçlüdür.

Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan araştırmacılar tarafından keşfedilen bu magnetar, NASA tarafından ‘çizgi roman kahramanlarının süper güçlerine sahip’ olarak tanımlandı. NASA’nın Hubble Misyonu ekibi, magnetarın evrenin bilinmeyen bir bölümünden geldiğini ve evrenin en büyük gizemlerinden bazılarına ışık tutabileceğini belirtiyor.

Daha önce, Magnetar SGR 0501+4516’nın komşu bir süpernovanın çekirdeğinin çökmesiyle oluştuğu düşünülüyordu. Ancak yeni gözlemler, magnetarın doğum yeri hakkında şüpheler uyandırdı.

Gök bilimciler, bu keşfin magnetarın ya 20 bin olarak düşünülen yaşından çok daha yaşlı olduğunu ya da iki nötron yıldızının birleşmesiyle oluştuğunu gösterdiğini belirtiyor. Keşfi yapan ekip lideri Ashley Chrimes, “Magnetarlar, tamamen nötronlardan oluşan nötron yıldızlarıdır (yıldızların ölü kalıntıları)” açıklamasında bulundu.

Magnetarları benzersiz kılan şey, Dünya’daki en güçlü mıknatıslardan milyarlarca kat daha güçlü olan aşırı kuvvetli manyetik alanlarıdır. İspanya’nın Barselona kentindeki Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Nanda Rea, “Magnetarların doğum oranları ve oluşum senaryoları, yüksek enerji astrofiziğinde en acil sorular arasında yer alıyor. Bunların, gama ışını patlamaları, son derece parlak süpernovalar ve hızlı radyo patlamaları gibi evrenin en güçlü geçici olaylarının çoğu üzerinde etkisi var” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Akıllı telefon ve bilgisayarlar bin kat hızlanabilir

Akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarınızın yavaşlığına sinirlendiğiniz günler geride kalabilir. ABD’li bilim insanları, kuantum malzemelerdeki elektronik durumları kontrol etmeye yarayan yeni bir yöntem keşfetti. Bu teknoloji, gelecekte cihazlarımızı tam bin kat daha hızlı hale getirebilir.

ASÜ’ye TÜBİTAK’tan ‘Mükemmeliyet Mührü’

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla ulusal düzeyde dikkat çeken bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK’ın prestijli desteklerinden biri olan 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destekleme Programı (BİGG …

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

7 yıldır gözler onu arıyor: Nerede bu maceracı kadın?

Tomb Raider serisinin yeni oyunundan hâlâ ses yok, Lara Croft’un dönüşü belirsizliğini koruyor

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …