Otomotivde tüm zamanların rekoru: 4 ayda 12,6 milyar dolar!

Otomotiv Sektörü, Yılın İlk 4 Ayında Tarihinin En Yüksek İhracatını Yaptı

Otomotiv sektörü, tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ihracatını gerçekleştirerek 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarlık bir başarıya imza attı.

Derlenen verilere göre, küresel ekonomide ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri endişeleri yerini ticaret görüşmelerinden kaynaklanan iyimserliğe bırakmış durumda.

ABD Başkanı Donald Trump‘ın yüzde 25 gümrük vergisini esnetmesi otomotiv sektörüne bir rahatlama getirirken, Türkiye’nin de bu alanda pozitif ayrışmasına katkı sağlıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki ihracatı yıllık bazda yüzde 3,9 artarak 86 milyar 246 milyon 733 bin dolara ulaştı. Nisan ayında ise ihracat yüzde 8,5 artarak 20,9 milyar dolara yükseldi.

Otomotiv sektörü, yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre yüzde 6,5 artışla 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün toplam ihracattaki payı ise yüzde 14,7 olarak belirlendi.

En Fazla İhracat Almanya’ya Yapıldı

Otomotivde en fazla ihracatı 2 milyar dolarla Almanya aldı. Almanya’yı sırasıyla 1,5 milyar dolarla Fransa, 1,3 milyar dolarla Birleşik Krallık, 1 milyar 89 milyon dolarla İspanya ve 1 milyar 23 milyon dolarla İtalya izledi.

Değer bazında ihracat artışında Almanya başı çekerken, İspanya, Slovenya, Romanya ve Fransa da artış gösterdi.

Kocaeli, otomotiv sektöründe en fazla ihracat yapılan il oldu ve 3,9 milyar dolarlık bir başarı elde etti. Aynı dönemde İstanbul, Bursa, Sakarya ve Ankara da önemli miktarlarda otomotiv ihracatı gerçekleştirdi.

Sektör Son 3 Yılda Rekorlarla Devam Ediyor

Türkiye, otomotiv endüstrisinde dünya genelinde önemli bir konuma yükselirken, sektör son 3 yılda rekorlar kırmaya devam ediyor. Salgın döneminde bile büyümeyi sürdüren otomotiv endüstrisi, ocak-nisan dönemlerinde art arda rekorlar kırdı.

2025’in ocak-nisan döneminde 2 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya en önde yer aldı. Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, İtalya, Slovenya, Polonya, Belçika ve Romanya da önemli ihracat rakamlarıyla listenin devamını oluşturdu.

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Kent Lokantalarında fiyat değişti!

İBB Meclisi’nde kabul edilen revize ücret tarifesiyle sosyal hizmetlerde artışlar yapıldı. Kent Lokantası menüsü 40 TL’den 70 TL’ye çıkarken, belediye kreşlerinde aylık ücret 5 bin TL oldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube …

Selçuk Geçer korkunç senaryoyu açıkladı: Fırtına öncesi sessizlik

Geçer, dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının yalnızca enerji piyasalarını değil, tüm ekonomik sistemi derinden etkileyebileceğini vurguladı. “Petrol akışı durursa yalnızca fiyatlar yükselmez; enflasyon artar …

Vatandaşın cüzdanı delindi: Kartlı ödemeler mayısta sert yükseldi

Alım gücü eriyen vatandaş karta dayandı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993 milyar 100 milyon TL olarak gerçekleşti.

Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin’de 30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında. Normalde pazarda marketin yarı fiyatına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktarda kiraz ise pahalıya mal oluyor” dedi

Doğubayazıt’a okul ve otel yapıyor

İbrahim Çeçen Vakfı, bölgenin en değerli turizm merkezi Doğubayazıt’a 544 öğrenci kapasiteli Turizm Meslek Lisesi ve 100 yataklı Uygulama Oteli kazandırıyor.