Unlu gıdalarda kullanılan bu ürüne dikkat: Türkiye’de yasak!

Unlu gıdalarda ve tahıl ürünlerinde beyazlatıcı ve hamur yapısını güçlendirici olarak kullanılan azodikarbonamid (E927a) hakkında önemli açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Sinem Erdin, gıda katkı maddelerinin kullanım dozlarının deneysel çalışmalarla sağlığa zarar vermeyecek şekilde belirlendiğine dikkat çekti.

Erdin, “Gıda katkı maddeleri, gıdalara uygulanan ısıl işlemler ve insan metabolizmasındaki enzimatik faaliyetler sonucu farklı bileşiklere dönüşebilir” dedi.

BÖBREK VE KARACİĞER FONKSİYONLARINA ZARAR VEREBİLİR

Azodikarbonamitin dönüşüm sürecinde ortaya çıkan semicarbazide (SEM) adlı bileşiğin toksik etkilerine değinen Erdin, “Hayvan çalışmalarında, tümör büyütücü etkisi olduğu görülmüş. 2020’de Nijerya’da yapılan bir çalışmada ise farelerde böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesi ve Kodeks Alimentarius bu maddenin kullanımına sıcak bakmıyor” ifadelerini kullandı.

BAZI ÜLKELERDE KULLANIMI SERBEST

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve onun regülasyonlarını benimseyen ülkelerin azodikarbonamid hakkında farklı bir görüş benimsediğini belirten Erdin, “FDA, bu maddenin insanlar tarafından alınan dozlarının hayvan çalışmalarındaki dozlarla kıyaslandığında çok düşük olduğunu ve mevcut araştırmaların yetersiz olduğunu savunarak kullanımına izin veriyor. Bu nedenle Amerika, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde kullanılabiliyor” dedi.

TÜRKİYE’DE YASAK, ANCAK MARUZİYET DEVAM EDİYOR

Azodikarbonamid Türkiye’de yasak olsa da ithal ürünler ve fast food zincirleri aracılığıyla bu maddeye maruz kalınabileceğini belirten Erdin, tüketicileri etiket bilgilerini dikkatlice okumaları konusunda uyardı:

“İthal ürünlerin etiketlerinde ‘ADA’ veya E927a kodu yer alıyorsa, bu katkı maddesinin kullanıldığı anlaşılabilir. Ayrıca yurt dışına seyahat eden kişiler de bu tür gıdalara dikkat etmelidir.”

FAST FOOD TÜKETİMİNDE DAHA BÜYÜK TEHLİKELER VAR

Fast food ürünlerindeki katkı maddelerinden endişe edilmesi gerektiğini ancak asıl önceliğin trans yağ, doymuş yağ, şeker ve tuz içeriğine verilmesi gerektiğini belirten Erdin, “Fast food ürünlerinin yüksek yağ, şeker ve tuz içeriği; diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların yanı sıra bazı kanser türlerinin riskini artırıyor. Bu nedenle en sağlıklı yaklaşım, fast food tüketimini mümkün olduğunca azaltmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.