Yanlış beslenme B12 eksikliğini artırıyor

B12 Vitamin Eksikliğini Önlemenin Yolları

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bulut, sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenmeyle B12 eksikliği riskinin azaldığını belirtiyor. Ancak bazı hastalıklar veya ilaç kullanımı B12 emilimini etkileyebilir.

Bulut, B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini ve eksiklik durumunda doktorun takviye önerebileceğini vurguluyor. Ancak genellikle et, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketerek B12 ihtiyacını karşılamak mümkün olabiliyor. Günlük olarak süt, yoğurt, et, tavuk ya da balık gibi besinleri düzenli olarak tüketmek eksiklik riskini azaltabilir.

‘Sağlıklı Beslenme Bilinci Oluşturulmalı’

B12 eksikliğinin artmasının nedenlerinden bahseden Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu etkilediğini dile getiriyor. Protein açısından zengin gıdaların ekonomik olarak daha zor erişilebilir hale gelmesi ve işlenmiş, paketli gıdalara yönelimin artmasıyla B12 eksikliğinin arttığına dikkat çekiyor.

Bulut, sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini belirterek, ara öğünlerde süt, ayran, kefir ya da meyve gibi sağlıklı alternatifleri tercih etmenin önemini vurguluyor. Sağlıklı beslenmenin B12 eksikliği gibi birçok vitamin eksikliğini önleyebileceğini ve hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu söylüyor.

B12 Vitamini Faydaları

B12 vitamini, vücutta kırmızı kan hücreleri oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlığında, hücre metabolizmasında ve DNA yapımında önemli rol oynayan bir vitamindir. B12 vitamini, kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutar, DNA yapımına yardımcı olur, saç, cilt, tırnak sağlığını destekler ve anemiyi önler.

B12 vitamini eksikliği, vücudun halsizlik, yorgunluk, cilt solgunluğu, nefes darlığı gibi belirtilerle anemiye yol açabilir. Bu durum aynı zamanda hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal veya kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak, vücudun yeterli B12 vitaminine sahip olması önemlidir ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.