Zorunlu kış lastiği uygulaması sona erdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartları dikkate alınarak yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim ekipleri tarafından yapılıyor. Kurala uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor.

Türkiye genelinde 1 Aralık 2024’te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, bugün itibarıyla sona erdi.

Kış lastikleri yaz mevsiminde kullanıldığında özelliğini kaybediyor

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmesi dolayısıyla yaz mevsiminde kullanıldığında bu özelliğini kaybediyor.

Sıcak havalarda lastikler daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara yol açıyor. Soğuk hava kullanımına göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi azalmaya sebep oluyor, araç üzerindeki kontrolü olumsuz etkilerken yakıt tüketimini de artırıyor.

Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı, çevreye daha fazla karbon salımına yol açıyor. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanmış oluyor.

Lastik değiştirme ücreti 800 liradan başlıyor

Lastik sökme-takma işlemi 13 ve 14 inç jantlar için 800 lira, 15 ve 16 inç olanlar için 1000 lira, 17 inçler için 1250 lira, 18 inçler için 1500 lira, 19 inçler için 1700 lira, 20 ve 21 inç jantlar için 2 bin lira olarak uygulanıyor. Lastik oteli hizmeti ise 4 lastik için değiştirme ücreti düzeyinde sunuluyor.

Related Posts

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

MASAK: Türkiye kara para ağına sürüklenmiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye’nin kara para ile mücadelede uluslararası standartları karşıladığına dikkat çekildi. MASAK, POS cihazları üzerinden suç gelirlerinin aklanmasını engellemek amacıyla yeni tedbirler aldığını ve denetimlerin artırıldığını duyurdu.

Kriptoda yeni dönem: Bankalara ön onay şartı kaldırıldı

ABD bankacılık düzenleyicileri, kripto para faaliyetlerine yönelik uzun süredir uygulanan katı uyarı ve şartları geri çekme kararı aldı. Bu hamle, Washington’un kripto varlıklara daha ılımlı yaklaşmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

15 milyon dolar yatırım yaptı

İDO, 15 milyon dolarlık yatırımla filosuna 4 yeni arabalı vapur eklediğini duyurdu.