Herkesin aklına sigara geliyor! Akciğer kanserini tetikleyen etken çok farklıymış

Akciğer Kanseri Gelişiminde Beslenmenin Rolü

Akciğer kanseri risk faktörleri incelendiğinde genellikle aşırı sigara içme ilk akla gelen etken olarak bilinir. Ancak son araştırmalar, beklenmedik bir yaşam tarzı seçiminin de bu kanserin gelişiminde rol oynayabileceğini gösteriyor.

Florida Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, glikoz ya da basit şeker seviyelerinin akciğer kanseri üzerindeki etkileri incelendi. Obezite genellikle yüksek şeker alımıyla ilişkilendirilirken, birçok kanser türü için bu bağlantı bilinse de akciğer kanserinin beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olduğu nadiren tartışılır. Yapılan laboratuvar ve bilgisayar tabanlı analizler, basit şekerlerden biri olan glikojenin, akciğer kanseri gelişiminde “onkojenik metabolit” olarak rol oynadığını gösterdi.

AKCİĞER KANSERİ GENELLİKLE BESLENME İLE BAĞLANTILIDIR

Bu bulgulara göre, kanser hücreleri şekerin “tatlı” etkisine yanıt verir ve yüksek glikojen seviyeleri daha büyük ve daha agresif tümörlerin gelişmesine yol açar. Araştırmaya katılan Doçent Dr. Ramon Sun, “Akciğer kanseri genellikle beslenmeyle bağlantılı bir hastalık olarak düşünülmemiştir. Pankreas ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklar daha fazla ilişkilendirilmiştir. Ancak akciğer kanseri söz konusu olduğunda beslenmenin rolü sıkça göz ardı edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Glikojen, doğrudan gıdalarda bulunmaz ancak vücut, karbonhidratlardan glikojen üretir. Yüksek karbonhidrat içeren tahıllar, meyveler ve sebzeler, vücudun glikojen oluşturmak için kullandığı glikozu sağlar. Doktor Sun’a göre, bu çalışma akciğer kanserini diyetle ilişkilendiren ilk çalışmalardan biridir ve araştırmalar, bazı diyetlerin glikojen seviyelerini artırarak akciğer kanseri riskini yükselttiğini ortaya koyuyor. Batı diyeti, yüksek şeker, düşük lifli işlenmiş gıdalar ve kırmızı et tüketiminin fazla olduğu bir beslenme biçimidir. Bu diyetin, sadece kanser riskini değil aynı zamanda obezite, diyabet ve kalp hastalıklarıyla da ilişkili olduğu biliniyor.

Öte yandan araştırmaya katılan Matthew Gentry, “Besin açısından zengin bir diyeti tercih etmek, aktif bir yaşam sürdürmek ve alkol alımını sınırlamak uzun vadeli sağlık için temel stratejilerdir. Daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek, akciğer kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde güçlü bir araç olabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Sahte bal tehlikesi: Gerçek ve sahteyi ayırt etmek için 3 yöntem

Bal, sofralarımızın vazgeçilmezi ve doğanın en değerli hediyelerinden biri, ancak son yıllarda taklit ve tağşiş ürünler artış gösteriyor. Uzmanlar, sahte ballarla gerçek balı ayırt etmenin sadece tadına bakarak mümkün olmadığını vurguluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? İşte, sahte balı tespit etmek için dikkat etmeniz gereken 3 altın kural ve güvenilir yöntemler…

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Son zamanlarda alerji vakalarında yükseklik olduğunu söyleyen uzmanlar uyarılarda bulundu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Gerçekten son dönemdeki artışı kendi pratiğimizde çok ciddi şekilde hissediyoruz. Bütün alerjik hastalıklarda besin alerjisi de atopik dermatit de alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi hatta ve hatta anafilaksileri bile artmış olarak biz de birebir görüyoruz” dedi.

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.